3

Surfa smart

På din smartphone har du tillgång till internet via "mobildata" som gör att du kan surfa på internet var du än befinner dig. Mobildata kallas även för mobilsurf eller surfpott och ingår i ditt abonnemang eller fylls på varje gång du laddar ditt kontantkort. De flesta abonnemang och kontantkort ger dig dock bara en begränsad surfmängd per månad och ju mer du surfar desto snabbare sjunker din surfpott. Inom Sverige och EU är det ganska billigt att surfa och den surfpott som ingår räcker ofta gott och väl. Däremot ska man vara försiktig med att när man reser utanför EU då surfen tar slut fortare och kan medföra extra kostnader.

Det bästa alternativet för att spara på sin surfmängd och undvika höga mobilräkningar är att ansluta sig till WiFi.

Vad är WiFi?

WiFi kallas de trådlösa nätverk som finns på restauranger, caféer, flygplatser, hotell, tåg och flyg. Det finns till och med vissa städer som numera erbjuder gratis WiFi överallt. Använder du WiFi behöver du inte oroa dig för höga kostnader eller att surfpotten plötsligt ska ta slut när du är utomlands. Håll därför alltid utkik efter ställen som erbjuder gratis Wifi när du behöver kolla upp något på telefonen, eller vill skicka ett meddelande till barnbarnen.

Tänk på!

Så länge du har din mobildata påslagen så uppdaterar din smartphone e-post och appar automatiskt. Dessa uppdateringar gör att din surfpott minskar och kan kosta extra pengar vilket gör att du alltid bör stänga av mobildata när du befinner dig på resa utanför EU. Detta gör du under ”Inställningar” och "Mobilnät" på din telefon. Här stänger du av ”dataroaming” så slipper du överraskningar i mobilräkningen. Såhär gör du för att stänga av dataroaming:

Gå in på "Inställningar", sedan "Mobildata" och tryck på "Mer…". Se till att "Dataroaming" inte är ifylld.

Såhär ansluter du till WiFi

WiFi finns som sagt var på de flesta restauranger, caféer, hotell och liknande runt om i världen. Om du inte ser en WiFi-skylt kan du fråga personalen. Be att få namnet på WiFi-nätverket, samt lösenordet. Följ sedan dessa steg för att koppla upp dig på WiFi:

• Gå till ”Ställ in” som du hittar i menyn på din smartphone
  • Klicka på ”Min Internet-anslutning”
  • Klicka på ”Wi-Fi”
  • Nu får du upp en lista på all tillgänglig WiFi där du befinner dig. Leta upp namnet på ditt WiFi och klicka på det
  • Om det WiFi som du försöker ansluta till kräver lösenord blir du ombedd att knappa in det
  • Klicka därefter på ”Anslut”
  • Du är nu ansluten till WiFi och kan surfa fritt

Tänk på att WiFi endast fungerar så länge du är i lokalen där nätverket finns. Om du lämnar lokalen så kommer du inte längre kunna surfa med WiFi.

Se hur du kopplar upp dig på WiFi här.

Lycka till med surfandet!